Minsk, Belarus.Select language


Map provided by Google.

Visum till Vitryssland

För resor till Vitryssland krävs alltid visum. Det finns några olika typer av visum, turist-, privat- (gäst-), affärs-, studie- och transitvisum. Vilken typ av visum man ska ha beror på vad man gör för resa. Informationen som ges nedan avser turistvisum och är endast avsedd att ge en överblick hur man ansöker om visum till Vitryssland. Observera att visum för Vitryssland inte är giltigt i Ryssland och vice versa.

Hur får man visum till Vitryssland?

Eftersom Vitryssland inte har någon ambassad i Sverige för tillfället så kan man söka visum t.ex. via Vitrysslands ambassad i Riga. Ansökan går att skicka som rekommenderat brev till Riga. Ambassaden kan skicka tillbaka pass och visum antingen via post eller med TNT. För turistvisum behöver man en voucher från ett vitryskt resebolag, där hotellvistelsen framgår. Detta lämnas eller skickas till Vitrysslands ambassad tillsammans med ifylld visumansökan, godkänt foto i passtorlek, kvitto på betald visumavgift samt pass till Vitryska ambassaden i Stockholm. Passet måste vara giltigt i minst 90 dagar från visumets sista giltighetsdag.

Om man skickar visumet så är det viktigt att man vid betalningen också betalar för returfrakten. Eftersom passet skickas i original så bör man skicka / ta emot som rekommenderat brev / via TNT. De flesta svenska researrangörer som säljer resor till Vitryssland kan hjälpa till med visumet.

Att göra ett turistvisum tar 5 arbetsdagar, men det går att få det snabbare mot en högre avgift. Räkna med ca 2-3 arbetsdagar per väg för för att skicka och ta emot ansökan.

På plats i Vitryssland måste man sedan registrera sig vilket för turistvisum sköts av hotellet där man bor.

Det är också krav att inneha en godkänd sjukvårdsförsäkring som är giltig i Vitryssland. Observera att denna inte kan tecknas via svenska försäkringsbolag. Inresa i landet kan nekas om det saknas en giltig försäkring. Läs mer om försäkringar på Vitryska ambassadens webbsida.

Aktuell visuminformation

Denna information är endast till för att ge en överblick över hur man går tillväga för att skaffa visum till Vitryssland. Man bör alltid kolla upp aktuella visumregler med sin researrangör eller med Vitryska ambassaden. Ovanstående information avser endast turistvisum. Aktuell visuminformation finns på Vitryska ambassadens webbsida under Consular affairs.

Kontaktinformation:

Embassy of the Republic of Belarus in the Republic of Latvia
12 Jezusbaznicas st.
Riga LV-1050
Latvia
Telefon konsuläravd.: +371-6 732 25 50, +371-6 722 91 75
Webbsida: http://latvia.mfa.gov.by

Resebyråer genom vilka ni kan boka resa, hotell, få hjälp med visum m.m. finner ni under rubriken Reseföretag.MINSK TRAVEL GUIDE - VITRYSSLAND
Copyright © 2006-2014, D.Alin
www.minsktravelguide.com

WEBBTIPS
Ryssland.net (Reseguide, Rysslandsinfo)
Stockholm Travel Book (Reseguide)
Minsk karta
Svensk-rysk ordbok (Lexin)
Promt översättning
Virtuellt tangentbord
Komsomolskaja Pravda
Valutaomvandlare (XE)
Fring (Vitryssland 1 kr/min)
Skype (Minsk 2,14 kr/min)
Bokus (Böcker på Internet)

Fler bra länkar finns under rubriken länkar i menyn