Minsk, Belarus.Select language


Map provided by Google.

Shopping i Minsk

Minsk med sina 1,8 miljoner invånare saknar naturligtvis inte shoppingmöjligheter även om staden långt ifrån kan jämföra sig med det enorma utbud som Moskva och St Petersburg erbjuder. På huvudgatan Prospekt Nezavisimosti ligger bland annat två stora köpcentrum och inte långt från huvudgatan ligger även Dinamomarknaden.

TSUM ett av Vitrysslands största shoppingcenter. December 2005
TSUM - Tsentralnij Univermag säljer det mesta. Minsk. December 2005.

Var ska man shoppa?

Huvudgatan Prospekt Nezavisimosti
Störst utbud av butiker finns längs med de centrala delarna av huvudgatan Prospekt Nezavisimosti från tågstationen och bort ca 4 kilometer nordost. Här finns bland annat tre stora köpcentrum, GUM (Prospekt Nezavisimosti 21), TSUM (Prospekt Nezavisimosti 54) och det underjordiska köpcentret Stolitsa (Ploshad Nezavisimosti). Alla dessa butiker har ett stort utbud av varor inom de flesta kategorier såsom kläder och hemelektronik. GUM och TSUM också rätt stället för den som söker efter klassiska digitalur tillverkade av vitryska Elektronika, ett måste för samlaren eller den som gillar kitsch. Finns även en del riktigt kitschiga "soviet style" radioapparater att finna i dessa två butiker.

Dom Mod. Foto: Anders Thorsell, FFAgency.
Dom Mod. Foto: Anders Thorsell, FFAgency.

Marknader
Mitt inne i centrum ligger också Dinamostadion och Dinamomarknaden. Här finns det mesta att finna för den som gillar att strosa mellan markandsstånd. På Ulitsa Very Horuzhej 8 ligger Komarovskij rynok, en stor saluhall med massor av kött, grönt, mejeriprodukter och andra livsmedel. Utanför saluhallen ligger också två stora köpcentrum med 100-tals småbutiker för den som gillar att shoppa kläder.

 Komarovskij rynok. December 2005
Komarovskij marknaden. Minsk. December 2005.

 Dynamo rynok.
Dynamo marknaden. Minsk.

Foto och optik
Systemkameror av ryska märket Zenit går att finna i Minsk från ca 600 kronor inklusive objektiv. Det är fasta objektiv som gäller men Zenit använder standardgängor (Pentax K-bajonett och M42). Det går även att finna mörkerkikare samt kikarsikten av vitryska märket Belomo. Svenska försvaret använder Belomo vilket säger en hel del om kvalitén.

Böcker
Böcker är billigt i Vitryssland. Bokbutiken TSKM på Prospekt Nezavisimosti är helt klart värt ett besök för den som är intresserad av böcker. I första hand finner man ryskspråkiga böcker här, men butiken har även böcker om Minsk och Vitryssland på engelska samt ett stort utbud av ordböcker. En annan bra bokbutik är Mir Knigi på Janki Kupaly 27.

Souvenirer
Souvenirer såsom ryska dockor (Matrjosjka-dockor), och handmålade askar med mera finns bland annat att köpa i ovan nämnda GUM och TSUM. Det finns förstås ytterligare några butiker på huvudgatan som säljer souvenirer.

Sovjetisk butiksprocedur
Under Sovjettiden var vanligt att man först valde ut en vara bakom disken och sedan betalade för den i kassan. Därefter lämnande man kvittot till butiksbiträdet bakom disken som river kvittot och lämnar över varan. Så sent som för något år sedan fanns forfarande ett fåtal butiker i Minsk som praktiserade detta. Detta har dock blivit mer och mer sälsynt men förfaringssättet kan eventuellt finns kvar i någon butik.

GUM. Januari 2006
GUM - Gosudarstvenij Univermag, Minsk. Januari 2006.

Adresser för Shoppingen
GUM, Prpspekt Nezavisimosti 21, Metro: Oktybarskaya/Kupalovskaya
TSUM, Prospekt Nezavisimosti 54, Metro: Oktybarskaya/Kupalovskaya
Stolitsa, Prospekt Nezavisimosti/Ploschad Nezavisimosti, Metro: Ploschad Lenina
Na Nemige, Nemiga 8, Metro: Nemiga/Frunzenskaya
Tsentralnij Knizhny Magazin, Prospekt Nezavisimosti, Metro: Oktybarskaya/Kupalovskaya
Mir Knigi, Janky Kupaly 27, Metro: Nemiga
Komarovskij Rinok, Ulitsa Very Horuzhej 8MINSK TRAVEL GUIDE - VITRYSSLAND
Copyright © 2006-2014, D.Alin
www.minsktravelguide.com

WEBBTIPS
Ryssland.net (Reseguide, Rysslandsinfo)
Stockholm Travel Book (Reseguide)
Minsk karta
Svensk-rysk ordbok (Lexin)
Promt översättning
Virtuellt tangentbord
Komsomolskaja Pravda
Valutaomvandlare (XE)
Fring (Vitryssland 1 kr/min)
Skype (Minsk 2,14 kr/min)
Bokus (Böcker på Internet)

Fler bra länkar finns under rubriken länkar i menyn