Minsk, Belarus.Select language


Map provided by Google.

Transport i Minsk

Det är mycket billigt att åka kollektivt i Minsk. En av de första sakerna man bör göra då man anländer till Minsk är att införskaffa en karta över kollektivtrafiken. Ifall man har en tryckt guidebok med sig bör man vara medveten om vissa gator i Minsk har bytt namn och att gatnamnen i den tryckta boken kanske inte längre stämmer.

 Trafik i Minsk. Januari 2006
Trafik i Minsk. Januari 2006.

Tunnelbana

Minsk tunnelbana har i dagsläget endast två linjer men är under utbyggnad och en tredje linje är på gång. Tunnelbanan är ofta det smidigaste sättet att förflytta sig på om det finns en station i närheten av dit man ska. Tunnelbanan har en knutpunkt, stationerna Oktybarskaya och Kupalovskaya. Tunnelbanan är stängd nattetid.

De två linjerna delar sig aldrig så det är egentligen ganska lätt att hitta i metron, det som kan göra det hela lite knepigt är att stationsnamnen i metron är på vitryska samtidigt som de ofta anges med dess ryska stationsnamn. Ofta är de ryska och vitryska stationsnamnen lika, men inte alltid.

Priset för att åka med metron är detsamma oavsett hur långt man åker, i dagsläget 700 vitryska rubel, ca 2 kronor. Man betalar genom att stoppa ned en pollett eller dra ett magnetkort vid spärrarna vid nedgången i tunnelbanan. Polletter och magnetkort köper man i en kassa vid entrén.

Taxi

Den klassiska taxibilen i Minsk är en gul Volga med svarta och vita rutor samt taxiskylt på taket. Taxibilar finns av alla möjliga märken. Taxan för att åka taxi varierar bland annat beroende på vilket bolag man åker med men ungefärlig taxa är 8000 BYR startavgift inklusive tre kilometer och därefter 1200 BYR per kilometer och 12000 BYR per timme. Med andra ord är det inte speciellt dyrt att åka taxi. I det fall chauffören ej kör på taxameter bör man göra upp om priset i förväg. Taxi går att beställa på telefonnummer 007.

Taxibil i Minsk. Januari 2006
Taxibil i Minsk. Januari 2006.

Buss och spårvagn

Ifall man ska till att åka buss eller spårvagn så är det bästa att införskaffa en karta över kollektivtrafiken. Betalar gör man genom att stämpla en förköpt biljett i det som ser ut att vara vanlig svensk stoppknapp. Biljetten är inte giltig ifall den inte är stämplad och gäller endast för en resa. Det går att köpa månadsbiljetter som gäller på antingen buss, spårvagn eller båda transportmedlen. Dessa behöver ej stämplas, men man måste skriva sitt namn på baksidan för att de ska vara giltiga. Biljetterna kan man köpa i särskilda biljettkiosker. I nödfall går det att köpa biljetter direkt av chauffören men detta är både osmidigt och dyrare än att köpa biljetter i förväg. Biljettkontroller är förhållandevis vanliga.

Gatunamn

Sommaren 2005 fick ett antal gator i Minsk nya namn, samtidigt som en del av de gamla namnen finns kvar fast nu på andra gator. Detta betyder att gatunamnen i tryckta guideböcker ofta är felaktiga. Samtliga gatunamn som anges i denna guide är de nya namnen som infördes sommaren 2005. Nedan finns en lista över namnbyten på gator i Minsk.

Nya gatunamn, sommaren 2005 (Gammalt namn -> Nytt namn)
Pr. Frantsiska Skorpini -> Pr. Nezavisimosti
Pr. Masherova -> Pr. Pobediteley
Ul. Barvesheni, Ul. Ierusalimskaja, Ul. Drozda -> Prospekt Masherova
Staroborisovskij trakt -> Ul. Frantsiska Skorpini
Pr. Gazeti Izvestija -> Pr. Gaz. Zvjazda
Obuvnoj Per. -> Ul. Nikolaja Drozda
Perekolskaja Ul. -> Ierusalimskuju Ul
Enisejskaja Ul. -> Ul. Varvasheni
Mebelnij Per. -> Ul Mihaila Gebeleva


 Huvudgatan Nezavisimosti. Foto: Anders Thorsell, FFAgency.
Prospekt Frantsiska Skorpini blev Prospekt Nezavisimosti sommaren 2005. Foto: Anders Thorsell, FFAgency

Åka ut ur stan med Elektritjka och tåg

Förutom den nationella tågtrafiken har Minsk direktförbindelse till Vilnius, St Petersburg, Moskva, Kiev och Warszawa. Biljetter kan köpas på tågstationen eller i särskild biljettkassa. Biljetter på tåget mellan Moskva och Warszawa kan tidigast köpas några timmar innan tåget avgår.

 Tågstationen i Minsk.
Tågstationen i Minsk. 2006.

Till och från Minsk med flyg

Minsks internationella flygplats ligger en bra bit utanför Minsk. Att åka taxi mellan centrala Minsk och flygplatsen kostar ungefär 100000 rubel (200 kronor).


MINSK TRAVEL GUIDE - VITRYSSLAND
Copyright © 2006-2014, D.Alin
www.minsktravelguide.com

WEBBTIPS
Ryssland.net (Reseguide, Rysslandsinfo)
Stockholm Travel Book (Reseguide)
Minsk karta
Svensk-rysk ordbok (Lexin)
Promt översättning
Virtuellt tangentbord
Komsomolskaja Pravda
Valutaomvandlare (XE)
Fring (Vitryssland 1 kr/min)
Skype (Minsk 2,14 kr/min)
Bokus (Böcker på Internet)

Fler bra länkar finns under rubriken länkar i menyn