Minsk, Belarus.Select language


Map provided by Google.

Värt att veta

Visum
Det krävs alltid ett visum för att resa in i Vitryssland. Ryska visum gäller inte i Vittryssland och vice versa. Läs mer om visum under egen rubrik.

Pass
Man ska alltid bära med sig pass i Vitryssland.

Valuta
Vitryska Rubel (BYB/BYR). 1000 BYR ca 0,67 kr (2014-01-30).

Kontanter
Ifall man vill växla till sig vitryska rubel i Sverige bör man ta kontakt med sin bank eller växlingskontor i förväg för att se om de kan beställa hem valutan. Det går oftast inte att växla svenska kronor i Vitryssland. Ta istället med dollar, euro eller ryska rubel för att växla i Vitryssland.

Uttagskort
Det finns gott om uttagsautomater i Minsk och att ta ut pengar från Mastercard/Maestro och Visa är inga problem. De flesta svenska bankerna tar ut en uttagsavgift på 25-35 kr utanför Euroområdet. Dessutom tar de flesta bankerna ut ett valutaväxlingspåslag på drygt 1,6 procent. Skandiabanken erbjuder uttagskort utan fast uttagsavgift. Icabanken har uttagskort utan både uttagsavgift och valutaväxlningspåslag.

Studentkort
Studerar man i Vitryssland och har ett vitryskt studentkort så är man bland annat berättigad till rabatter inom kollektivtrafiken.

Utegångsförbud
Minderåriga, dvs. de under 18 år får inte själva vistas ute på gatorna i Minsk efter klockan 23.00.

Alkohollagar
18 år gäller för att köpa alkohol samt för besök på nattklubbar. Alkohol får ej förtäras på gatan. Sprit och öl säljs i butikerna fram till klockan 23.00 på kvällen, därefter får butikerna bara sälja vin och champagne. Det finns några butiker som har tillstånd att sälja alkohol även efter 23.00.

Tidszoner
Vitryssland ligger en timme före Sverige sommartid och två timmar före Sverige vintertid.

Tullbestämmelser
För resa från icke EU land till Sverige gäller att man får ta med sig 1 liter sprit (eller 2 liter starkvin inkl mousserande vin), 4 liter vin, 16 liter öl samt 200 cigaretter. För spriten gäller dessutom en åldersgräns på 20 år, öl och cigaretter 18 år. Mer info från: Tullverket (Finska tullen för våra finska besökare).

Vatten
Man bör undvika att dricka vatten direkt ur kranen i Vitryssland.

El
Samma som i Sverige, 230 volt.

Mobiltelefon
GSM fungerar utmärkt i Minsk liksom i hela Vitryssland. Däreot kan det tyvärr kosta en hel del att ringa med ett svenskt abonnemang. Det går att öppna upp ett vitryskt förbetalt abonnemang som är giltigt under den tid man är registrerad i Minsk. Att abonnemanget är förbetalt betyder dock inte att det inte går att övertrassera kontot, det kan nämligen ta någon timme innan ens samtal är registrerade i systemet.

Internet
Internetkaféer i Minsk är bland annat Ploshadka HP (Ulitsa Nemiga 8, Metro: Nemiga) och Ploshadka Samsung (Prospekt Nesavismosti 58/4, Metro: Ploshad Yakuba Kolasa). Souz Online, (Krasnoarmejskaja 3/centrala officers huset), Metro: Oktybarskaya/Kupalovskaya. Internet finns också på tågstationen i Minsk.

Mobilt Internet
Det finns fyra operatörer som erbjuder mobilt Internet via 3G nätet i Minsk. Tre av dem, Life, Velcom, MTS gör det i samma typ av 3G nät som är vanligt i Sverige. Nedladningshastigerna ligger på upptill 2,6 Mbit/s för Velcom och MTS samt upp till 14,4 Mbit/s för Life. Den fjärde operatören Diallog använder 450 nätet och fungerar med andra ord inte med vanliga svenska telefoner. Möjligen fungerar modem och telefoner avsedda för svenska Net1 i detta nät.

Post
Brev från Minsk till Sverige tar normalt fem arbetsdagar. Det är möjligt att skicka brev som REK från Vitryssland till Sverige och vice versa.

Språk
Engelska fungerar ofta på hotell. Bättre restauranger har ibland engelskspråkiga menyer men det är inte säkert att de anställda talar engelska. Ryska är det språk som alla talar. Gatuskyltar och dylikt är skrivna på vitryska. Det är alltid bra att lära sig det kyrilliska alfabetet för att kunna läsa gatuskyltar och liknande.

Vad händer i Minsk?
Det finns några källor som kan vara värda att känna till ifall man vill ha koll på vad som händer i Minsk. Dagstidningen Komsomolskaya Pravda har med information om vad som går på bio, teater m.m. framförallt lördagsutgåvan är intressant då hela veckans bioprogram finns med där. Where Minsk är en rysk och engelskspråkig informationstidning som tipsar om klubbar, restauranger m.m. i Minsk, och finns att plocka upp gratis på bland annat stadens hotell samt ett antal restauranger. TV kanalen Pervij Muzikalnij är en av de viktigaste annonsmedierna för nattklubbar, evenemang, konserter och restauranger, här annonserar ständigt om olika evenemang i staden. Har man Velcom som mobiloperatör så har de en WAP portal med information om vad som går på teater, bio, adresser till nattklubbar m.m.

Foto
V För de fåtal som fotar analogt börjar utbudet av film generellt att bli dåligt i Vitryssland liksom här i Sverige. Vanlig 135 film går bland annat att köpa på TSUM -Tsentralniy Univermag (Prospekt Nezavisimosti 54).

Viktiga telefonnummer
Brandkår 101, Polis 102, Ambulans 103, Gaslarm 104.

Prisexempel
Big Mac och Company, ca 26 kr, huvudrätt med dryck från 40 kr, Coca-Cola 0,5l 5 kr, Bela-Cola (vitrysk Cola) 0,5l 2,5 kr, chokladkaka 100g ca 5 kr, bio 10-30 kr, öl ute 8-30 kr, vodka i butik 1l från 40 kr, paket Marlboro ca 7 kr, resa med metro, spårvagn eller buss 2 kr.

Svenska ambassaden i Minsk
Sverige har sedan 23 september 2008 en ambassad i Minsk från att tidigare endast haft en konsulat i Minsk. Adress: Muzikalnij Pereulok, 1/2. Metro: Oktoborskaya/Kupalovskaya. Telefon: 226-55-40.


MINSK TRAVEL GUIDE - VITRYSSLAND
Copyright © 2006-2014, D.Alin
www.minsktravelguide.com

WEBBTIPS
Ryssland.net (Reseguide, Rysslandsinfo)
Stockholm Travel Book (Reseguide)
Minsk karta
Svensk-rysk ordbok (Lexin)
Promt översättning
Virtuellt tangentbord
Komsomolskaja Pravda
Valutaomvandlare (XE)
Fring (Vitryssland 1 kr/min)
Skype (Minsk 2,14 kr/min)
Bokus (Böcker på Internet)

Fler bra länkar finns under rubriken länkar i menyn